Színek

A négy nyomdai alapszín a cián (cyan, C), bíbor (magenta, M), sárga (yellow, Y), fekete (black, B); rövidítve: CMYK. A színes képet a nyomtató 4 alapszínből állítja elő, a nyomdák CMYK színrendszerben szerkesztett grafikai állományokat kérnek.

Jelölések

 • 1+0 - csak az egyik oldal nyomott fekete színnel (egy színnel nyomtatás)
 • 1+1 - két oldalon fekete színnel nyomva (egy színnel nyomtatás)
 • 4+0 – csak az egyik oldal nyomott színes (négy szín color)
 • 4+4 – mind a két oldalon színes (négy szín color)
 • 4+1 - egyik oldal színes, a másik oldal fekete (négy szín color + egy szín)

Papírsúlyok és általános felhasználási területeik

 • Szórólap:
  • egy szín: 80-100 gramm
  • színes: 115-160 gramm
 • Plakát - 140-200 gramm
 • Dosszié/mappa - 250-350 gramm
 • Meghívó vágva/hajtva - 250-350 gramm
 • Könyv, kiadványok borító - 150-350 gramm
 • Névjegy - 350 gramm
 • Újság/magazin - 75-135 gramm

Milyen minőségű fotókat küldjek?

Az interneten található képek többsége nem alkalmas a nyomdai felhasználásra. Legideálisabb, ha a fotók legalább 300 DPI felbontásúak és tif/jpg/pdf formátumúak. A képeket érdemes legalább akkora méretben elküldeni, mint amekkorában nyomtatni szeretnénk, hiszen a nagyítás során a kép kicsi kockákra (képpontokra) esnek szét és ezt nem lehet eltűntetni. Ezért sem érdemes egy A5 méretű képből A0-ás méretre nagyított plakátot nyomtatni.

Mi a biegelés?

A papírokat 130 gramm súly felett érdemes előnyomni (biegelni). Ha vastagabb papírt biegelés nélkül próbálunk meghajtani, akkor a hajtás élénél a papírnak a felülete megrepedezhet. Nagyon csúnyán tud kinézni, főleg akkor, ha a grafika, ami mentén a hajtást kell végezni sötét. Előnyomás nélkül, amikor próbáljuk kitörni a hajtás mentén a papírt, a festék alatti papír alapszíne, ami általában fehér, látszani fog. Ezt a jelenséget úgy tudjuk megelőzni, ha a vastagabb papírok esetében a hajtás előtt egy biegelő gép segítségével a hajtás mentén előnyomjuk a papírt. Vastagabb termékek esetében, ahol hajtani kell az alapanyagot, mindig alkalmazunk biegelést.

Mi az a stancolás?

A stancolás a papír adott formára történő vágása egy speciális fém késekből álló szerszámmal. Ha olyan végterméket szeretnénk, melynek egyedi a formája, tehát nem mind a négy oldala egymásra merőleges, akkor alkalmazzuk ezt a technikát. Ilyen termékek például az egyedi dossziék, dobozok, egyedi formájú szórólapok, névjegykártyák. A stanc szerszám készítését csak az első gyártáskor kell kifizetni, utángyártásnál a korábbi szerszámot tudjuk használni. A grafika bármikor változhat, ha ez nem érinti a formát, nem szükséges új szerszámot készíteni.

Digitális vagy ofszet, mi a különbség?

A digitális nyomtatás elsősorban a kis és közepes példányszám esetében minősül jó választásnak. Azokban az esetekben is ez a jobb választás, ahol egy bizonyos grafikán állandóan változó információk vannak (telefonszámok, címzés, nevek stb.) Hiába nyomtatunk 8000 db A4-es levelet, ha minden oldalon változó információ van, ezt is még digitális technológiával érdemes legyártani. Ezzel szemben az ofszet nyomtatás kifejezetten a nagy példányszámú, azonos grafikával rendelkező, termékek gyártására alkalmas.

Mit jelent a kifutó?

Amikor színes kiadványt nyomtatunk és olyan grafikát kapunk, aminek a színe betakarja az egész területet (széltől szélig színes) szükségünk van kifutó részre. Körben a kész méretnél 3-3 mm-el nagyobb területet kell nyomtatnunk, hogy amikor levágjuk, a papír szélénél sehol ne maradjon vékony fehér csík. Tehát ha egy A4-es (210x297mm) széltől szélig színes szórólapot szeretnénk készíttetni, ahhoz egy 216x303mm méretű grafikát kell kinyomtatnunk, és ezt vágjuk A4 méretre.

FONTOS: A kifutó ne tartalmazzon fontos grafikai elemet, képet vagy szöveget!